جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نینوا (2)

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

شهادتگاه امام حسین‏ «ع‏».نام منطقه‏ای در کوفه و شرق دجله و شرق کربلا، از روستاهای منطقه طف. «نینوا یک سری تپه‏های باستانی است که کشیده شده و تا مصب‏ نهر علقمه امتداد می‏یابد.قریه‏ «یونس بن متی‏» است و آن حضرت از میان مردم این

منطقه‏ بیرون آمده است(1) نینوا امروز به‏ «باب طویرج‏» معروف است که در شرق کربلا قرار گرفته‏ است.»(2) «ناحیه‏ای در سواد کوفه که کربلا از آن ناحیه است.نام قصبه موصل و نام شهری ‏که یونس علیه السلام به آنجا جهت دعوت کردن مردم آن شهر رفته بود.»(3) وقتی حسین بن‏ علی‏ «ع‏» به این منطقه رسید به سواری برخورد که نامه ابن زیاد را برای حر آورده بود. مضمون نامه این بود: حسین را محاصره کن و در سرزمین بی‏آب و علفی فرود آر.کمی‏ پیشتر رفتند تا به زمین کربلا رسیدند و فرود آمدند.(4)

همچنانکه در واژه «نی» اشاره شد، در ادبیات عاشورا، نسبت به نی و نینوا نیز تعابیر عاطفی و عرفانی فراوانی ساخته و به‏کار برده‏اند و صحرای کربلا را پر از نوای حقجویی و حقگویی دانسته‏اند.

از آن آتش که نمرود زمان در جان ابراهیمیان افکند

به دشت‏ «نینوا»، نای حقیقت از «نوا» افتاد

ولی… مرغ شباهنگ حقیقت،

از نوای ناله‏ «حق، حق‏» نمی‏افتد.(5)

قداست محتوایی نی تا آنجا پیش می رود که در دید شاعرانه، به صورت بوریا و حصیری درمی آید که لیاقت در بر گرفتن جسم مطهر اباعبدالله علیه السلام را پیدا می کند و این مضمون در فرهنگ ادبی راه می یابد.


1) آثار البلاد و اخبار العباد، قزوینی، ص 55 (چاپ امیر کبیر).

2) الحسین فی طریقه الی الشهاده، ص 136.

3) لغت‏نامه، دهخدا.

4) مقتل الحسین، مقرم، ص 227.

5) قبله این قبیله، ص 73.