در دوران حکومت عثمان که بزرگان بنیامیّه قدرت سیاسی کشور اسلامی را بدست گرفتند و معاویه حاکم بی چون و چرای سرزمین شام شد، و دگرگونی معیارها، و مسخ ارزشها فراوان پدید آمد. اباذر غفّاری آن صحابی بزرگ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم مبارزات تبلیغاتی خود را آغاز کرد، به شام سفر کرد و مردم را بر ضدّ حکومت استبدادی معاویه شوراند.
عثمان دستور داد او را دستگیر کرده به مدینه آوردند، و با روشهای گوناگون سعی در به سازش کشیدن و تطمیع او داشتند که موفّق نشدند سرانجام عثمان، او و خانوادهاش را به سرزمین خشک و بی آب و علفی به نامِ «رَبَذِه» تبعید کرد و در شهر مدینه از طرف خلیفه اعلام داشتند.
کسی در بدرقه اباذر حق شرکت و همراهی ندارد. امام علی علیه السلام و امام حسن و امام حسینعلیهما السلام و عمّار یاسر اعتنائی به بخشنامه حکومتی نکردند و هر یک در تشویق و حمایت و دلداری اباذر سخنانی ایراد کردند. حضرت اباعبدالله علیه السلام خطاب به او اظهار داشت:
حدیث 237
قال الامام الحسین علیه السلام: یا عَمَّاهْ إنَّ اللهَ تَعالی قادِرٌ أَنْ یُغَیِّرَ ما قَدْتَری، وَاللهُ کُلَّ یَومٍ فی شَأنٍ. وَقَدْ مَنَعَکَ الْقَوْمُ دُنْیاهُمْ، وَمَنَعْتَهُمْ دینَکَ، فَما أَغْناکَ عَمَّا مَنَعوُکَ، وَأَحْوَجَهُمْ إِلی مامَنَعْتَهُمْ، فَاسْأَلِ اللهَ الصَّبْرَ وَالنَّصْرَ، واسْتَعِذْبِهِ مِنَ الْجَشَعِ وَ الْجَزَعِ، فَاِنَّ الصَّبْرَ مِنَ الدّینِ وَالْکَرَمِ، وَ إنَّ الْجَشَعَ لا یُقَدِّمُ رِزْقاً، وَالْجَزَعُ لاَ یُؤَخِّرُ أَجَلاً.(1)
امام حسین علیه السلام فرمود: (ای عمو! خداوند بر تغییر آنچه بر تو روا داشتهاند قادر است زیرا قدرت
خداوند همواره پایدار است. این گروه دنیای خود را از تو دریغ داشتند و تو هم دین خود را از آنان دریغ داشتی، از آنچه آنان از تو دریغ میکنند تو چقدر بی نیازی، و آنان به آنچه تو از آنان دریغ داشتی چقدر نیازمندند، شکیبائی و پیروزی را از خداوند بخواه، و از حرص و ترس، بخدا پناه ببر، زیرا شکیبائی نشانه دینداری و جوانمردی است، و حرص روزی را پیش نخواهد انداخت، و ترس مرگ را به عقب نخواهد کشاند.)
1) شرح نهجالبلاغه ابن ابی الحدید ج8 ص253، بحارالانوار ج22 ص411.