جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اقسام جهاد

زمان مطالعه: 2 دقیقه

جهاد در راه خدا یکی از ارزشمندترین عمل‏ها نزد پروردگار است که شرافت مسلمانان و تداوم اسلام به آن بستگی دارد، امّا این حقیقت را هم باید دانست که جهاد دارای اقسام گوناگون است، همه‏جا نمی‏شود دست به شمشیر برد که حضرت ابا عبدالله‏ علیه السلام در این مورد اظهار داشت:

حدیث 163

قال الامام الحسین‏ علیه السلام: اَلْجِهادُ عَلی اَرْبَعَةِ أَوْجُهٍ: فَجِهادانِ فَرْضٌ، وَ جِهادٌ سُنَّةٌ لایُقامُ اِلاَّ مَعَ فَرْضٍ، وَ جِهادٌ سُنَّةٌ: فَأَمَّا أحَدُ الْفَرْضَیْنِ فَجِهادُ الرَّجُلِ نَفْسَهُ عَنْ مَعاصِی اللهِ، وَ هُوَ مِنْ أَعْظَمِ الْجِهادِ وَ مُجاهَدَةُ الَّذینَ یَلُونَکُمْ مِنَ الْکُفَّارِ فَرْضٌ. وَ أَمَّا الْجِهادُ الَّذی هُوَ سُنَّةٌ لایُقامُ اِلاَّ مَعَ فَرْضٍ، فَإنَّ مُجاهَدَةَ الْعَدُوِّ فَرْضٌ عَلی جَمیعِ الاُمَّةِ، لَوْ تَرَکُوا الْجِهادَ لَأَتاهُمُ الْعَذابُ، وَ هذا هُوَ مِنْ عَذابِ الاُمَّةِ وَ هُوَ سُنَّةٌ عَلَی الإمامِ، أَنْ یَأْتِیَ الْعَدُوَّ مَعَ الاُْمَّةِ فَیُجاهِدُهُمْ. وَ أَمَّا الْجِهادُ الَّذی هُوَ سُنَّةٌ فَکُلُّ سُنَّةٍ أَقامَهَا الرَّجُلُ وَ جاهَدَ فی إقامَتِها وَ بُلُوغِها وَ اِحْیائِها، فَالعَمَلُ وَالسَّعْیُ فیها مِنْ أفْضَلِ الْاَعْمالِ؛لأنَّها إحْیاءُ سُنَّةٍ، وَ قَدْ قالَ رَسُولُ اللهِ‏ صلی الله علیه وآله: من سنّ سنّةً حسنة فله اجرها و اجر من عمل بها إلی یوم القیامة من غیر أن ینقص من أجورهم شیئاً.(1)

امام حسین‏ علیه السلام فرمود: (جهاد بر چهار قسم می‏باشد، دو قسم آن واجب، و دو قسم دیگر واجب و مستحب است:

1 – جهاد واجب، مبارزه انسان با نفس خویش در ترک گناهان که از بزرگترین نوع جهاد خواهد بود.

2 – و جهاد با کافرانی که بر ضد شما برخواستند.

3 – جهادی که مستحب است و بر پا نمی‏شود جز با جهاد واجب، آن جهاد با دشمنان است که بر جمیع مسلمانان واجب است، اگر آن را ترک کنند عذاب الهی آنان را فراخواهد گرفت، و این همان عذابی است که دامنگیر امّت اسلام می‏شود که بر امام مستحب است، و آن زمانی است که دشمن تهاجم کند پس در کنار مردم با دشمن بجنگد.

4 – و آن جهادی که مستحب است، هرگاه مسلمان سنّتی از رسول خدا علیه السلام یا اسلام را بر پادارد و تلاش کند و زحمت بکشد در همگانی شدن و زنده ماندن آن، پس عمل او، و تلاش او از بهترین اعمال است زیرا زنده کردن سنّت اسلامی است).

که پیامبر اکرم‏صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «هرکس سنّت نیکوئی را پایه‏ریزی کند پاداش آن و پاداش هرکس به آن عمل کند تا روز قیامت به این شخص داده خواهد شد. بدون اینکه از اجرِ کسانیکه آن را انجام می‏دهند چیزی کاسته شود».


1) جعفریات ص77، تحف العقول ص173، خصال ج1 ص240، بحارالانوار ج100 ص23 حدیث 5.