جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مزار امام در قرن پانزدهم هجرى‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در زمان سلطه حزب بعث بر عراق، بروز مشکلات سیاسى میان ایران و عراق، سبب شد تا ایرانیان از مشارکت در بازسازى امور عتبات، باز بمانند.

آخرین هجوم و تخریب و ایجاد تغییرات در حرم امام حسین علیه‌السلام و ابو الفضل العبّاس علیه السلام، در حکومت بعثى‏ها، در شعبان 1412 (مارس 1991 میلادى)، در انتفاضه و قیام مردم علیه حکومت بعثى اتّفاق افتاد و چندین روز متوالى در شهرهاى شیعه در جنوب عراق، بویژه شهرهاى مقدّس کربلا و نجف، میان نیروهاى بعثى و مردم، درگیرى وجود داشت. در کربلا، بسیارى از مردم در خانه‏هاى میان حرم امام حسین علیه‌السلام و حرم عبّاس علیه السلام، پنهان شده بودند. زمانى که بعثى‏ها غلبه کردند، تمام این محلّه و بازار میان آن (موسوم به بازار بینُ الحَرَمین) را تخریب و فضاى میان دو حرم را کاملًا مسطّح نمودند؛ جایى که اکنون، آن را «بین الحرمین» مى‏نامند.

همچنین نیروهاى بعثى پس از سرکوبى قیام مردم در کربلا، پناهندگان به هر دو حرم شریف را به گلوله بستند و عدّه فراوانى را در کنار ضریح مطهّر امام حسین علیه السلام، به شهادت رساندند. در حمله بعثى‏ها، خسارات فراوانى به هر دو بارگاه، وارد شد و از جمله، گنبدهاى هر دو مزار، بر اثر اصابت گلوله توپ، آسیب دیدند. البته دولت وقت عراق، اندکى بعد، به پاکسازى هر دو حرم و جبران آسیب‏هاى وارد

شده به آنها پرداخت.

با سقوط حکومت صدام در فروردین 1382 (صفر 1424/ آوریل 2003 م)، بار دیگر، روابط میان دو کشور ایران و عراق، برقرار شده و شیعیان ایرانى، فرصتى براى مشارکت فعّال در بازسازى این عتبات مقدّس، به دست آورده‏اند. آنچه تا کنون توسّط «دیوان وقف شیعى» عراق و با کمک جوامع و مراجع شیعه و بویژه ایرانیان انجام شده، بیشتر، تعمیرات بوده است. همچنین از سال 1385 شمسى، ساخت ضریح جدیدى براى مرقد امام حسین علیه‌السلام توسّط هنرمندان ایرانى، آغاز شده است.