جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مزار امام در قرن چهارم هجرى‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آل بویِه که براى نخستین بار در سال 334 ق، وارد بغداد شدند، فضاى عراق را که براى شیعه آماده بود، کاملًا متحوّل کردند. شیعیان، تا حدود یک قرن بعد از آن‏

که آل بویه در عراق بودند (447 ق)، پشتیبانى مستحکم در عراق و ایران داشتند. یکى از مظاهر حمایت آل بویِه از شیعیان، رسیدگى به عتبات مقدّس عراق و عمارت حرم ائمّه علیهم السلام در شهرهاى مختلف آن و نیز رسیدگى به سادات مقیم این شهرها بود.

در دوره سلطنت آل بویه، امیران محلّىِ دیگرى هم در عراق بودند که شیعه و علاقه‏مند به بازسازى حرم امام حسین علیه‌السلام بودند. در سال 368 ق، به فرمان عمران بن شاهین (مؤسّس سلسله شاهینیه در منطقه بَطیحه)، رواق‏هایى در حرم‏هاى امام على علیه‌السلام و امام حسین علیه السلام، ساخته شد.(1) وى امیرى محلّى بود که‏کسى از خاندان بویه، قادر به آرام ساختن وى نبود و در سال 369 ق، در گذشت.(2)

عضد الدوله، بزرگ‏ترین سلطان بویه‏اى، در سال 371 ق، به زیارت نجف و کربلا رفت و کمک‏هاى بسیارى به فقراى این دو شهر کرد.(3) نیز زمانى که ضَبة بن محمّد اسدى، به کربلا یورش برد و حرم راغارت کرد، توسّط نیروهاى عضد الدوله، تعقیب، دستگیر و مجازات شد.(4)

ساکنان شهرهاى کربلا و نجف، در تمام ادوار، همگى از شیعیان بوده‏اند و این دو شهر، از اساس، به عنوان دو شهر شیعه بنیان‏گذارى شده بود. طبیعى است که مردم عرب و قبایل اطراف، نهایت توجّه را نسبت به مرقدهاى آن بزرگواران داشتند. این، بزرگ‏ترین حمایت از برقرارى و پایدارى بناهاى ساخته شده بود.

دو اقدام مهم براى حفظ آبادىِ عتبات، یکى فراهم کردن آب این شهرها و دیگرى، کشیدن دیوار در اطراف آنها بود که معمولًا بانیان خیر، از میان حاکمان و دولت‏مردان، دست به این اقدامات مى‏زدند.


1) فرحة الغرى: ص 148، إرشاد القلوب: ص 438.

2) البدایة والنهایة: ج 11 ص 295.

3) فرحة الغرى: ص 132.

4) الکامل فى التاریخ: ج 5 ص 440.