جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

محدوده تربت براى استشفا

زمان مطالعه: 2 دقیقه

احادیثى را که در باره استشفا به تربت سیّد الشهدا علیه‌السلام وارد شده‏اند، مى‏توان به چهار دسته تقسیم کرد:

دسته اوّل، احادیثى که حریم قبر مطهّر امام علیه‌السلام را مشخّص کرده‏اند. برخى از این احادیث، حریم قبر ایشان را بیست گز در بیست گز، برخى 25 گز در 25 گز،(1) برخى یک فرسخ در یک فرسخ،(2) و برخى پنج فرسخ در پنج فرسخ، ذکر کرده‏اند.

دسته دوم، احادیثى که قلمرو تربت آن امام را براى استشفا، مشخّص کرده‏اند و با اختلاف، این قلمرو را هفتاد گز، هفتاد باع، ده میل(1)، چهار میل،(3) یک میل(4) و یا غیر از اینها ذکر کرده‏اند.(5)

دسته سوم، حدیثى که مى‏گوید: بالاى سر امام حسین علیه السلام، تربت سرخ‏رنگى قرار دارد که درمان هر بیمارى‏اى بجز مرگ است.(6)

دسته چهارم، احادیثى که به طور مطلق (کلّى و بدون قید)، دلالت بر استشفا به تربت قبر سیّد الشهدا علیه‌السلام دارند و از هیچ قید و محدوده‏اى نام نبرده‏اند.

در جمع‏بندى این احادیث، مى‏توان گفت: در میان احادیث دسته اوّل، سند دو روایت، معتبر است (یکى حدیث دلالت کننده بر بیست گز در بیست گز و دیگرى حدیث دلالت کننده بر 25 گز در 25 گز)؛ ولى در هیچ یک از این دو، به استشفا از تربت این محدوده، اشاره‏اى نشده است.

سند هیچ یک از احادیث دسته دوم نیز معتبر نیست. همچنین، سند حدیثى که دلالت بر استشفا به تربت بالاى سر امام علیه‌السلام دارد، ضعیف است.

بنا بر این، تنها احادیثى از اعتبار لازم برخوردارند که به طور مطلق، دلالت بر

استشفا به تربت قبر آن امام دارند، و همان طور که فقهاى بزرگوار فرموده‏اند، در معناى این احادیث، به قدر متیقّن از مصادیق عرفى قبر، بسنده مى‏شود. بعید نیست همان طور که در حدیثى معتبر آمده، تا فاصله 25 گز از هر سو، عرفا قدر متیقّن محسوب شود. در این صورت، براى استشفا به تربتِ خارج از این محدوده، لازم است که تربت، در آب، حل شود و با آب تربت، استشفا گردد.


1) ر. ک: ص 399 (فصل یکم/ روایت‏هاى قلمرو تربت و حریم قبر امام علیه السلام).

2) تهذیب الأحکام: ج 6 ص 71 ح 133، المزار، مفید: ص 140 ح 2 و ر. ک: دانش‏نامه امام حسین علیه السلام: ج 12 ص 399 (فصل یکم/ روایت‏هاى قلمرو تربت و حریم قبر امام علیه السلام).

3) کامل الزیارات: ص 470 ح 717.

4) ر. ک: ص 411 (فصل دوّم/ بزرگ‏ترین دارو).

5) برخى از فقها، به‏احادیث‏دیگرى نیز اشاره کرده‏اند که بر چهار فرسخ و یا هشت فرسخ دلالت دارند (ر. ک: ریاض المسائل: ج 2 ص 290، شرح اللمعة: ج 7 ص 326، المهذَّب البارع: ج 4 ص 220)؛ ولى همان طور که در مستند الشیعةى نراقى (ج 15 ص 165) آمده است، چنین احادیثى یافت نشده‏اند و به بررسى بیشترى نیاز است تا بتوان در باره این دو گروه احادیث، داورى کرد.

6) ر. ک: ص 411 (فصل دوم/ بزرگ‏ترین دارو).