جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علی معیار شناخت حق و باطل

زمان مطالعه: 2 دقیقه

الف – راه شناخت مؤمن و منافق

برای شناخت خوبی‏ها و بدی‏ها، بایدها و نبایدها، باید معیار و میزانی وجود داشته باشد تا انسان‏ها خود را ارزیابی کنند، و میزان گرایش قلبی خود را بشناسند. خداوند بزرگ انسان‏های کامل و معصوم را معیار و میزان دیگر انسان‏ها قرار داد، تا خودسازی و تربیت ممکن باشد و موانع و آفات رهگیر انسان نباشد. رسول گرامی اسلام‏صلی الله علیه و آله و سلم بارها و بارها اعلام فرمود: علی معیار شناخت حق و باطل است. و دوستی علی‏ علیه السلام میزان شناخت مؤمن و منافق می‏باشد.

حضرت اباعبدالله‏ علیه السلام نیز به این حقیقت روشن اشاره فرمود که:

حدیث 55

قال الامام الحسین‏ علیه السلام: ما کُنَّا نَعْرِفُ الْمُنافِقینَ عَلی عَهْدِ رَسُولِ‏اللهِ‏ صلی الله علیه وآله اِلاَّ بِبُغْضِهِمْ عَلِیّاً وَ وُلْدَهُ عَلِیْهِ‏السَّلامُ.

امام حسین‏ علیه السلام فرمود: (در زمان رسول ‏خدا صلی الله علیه و آله و سلم منافقین را نمی‏شناختیم جز با دشمنی و کینه توزی

آنان نسبت به علی‏ علیه السلام و فرزندان او «که درود خدا بر آنان باد»).(1)

ب – معیار قبولی اعمال

درست است که نیکوکاری ارزشمند است، امّا باید دید اعمال نیکو از چه کسانی مطرح می‏شود؟ و چرا به نیکوکاری روی آورده‏اند؟ اگر کسی در عقیده فاسد باشد، و ایمان او دچار تزلزل و تردید باشد، هرچه انجام دهد بیهوده است، ابتداء باید ایمان و عقیده را اصلاح و استوار کرد و آنگاه به انجام اعمال نیکو همّت گماشت. حضرت اباعبدالله‏ علیه السلام به این حقیقت، نسبت به ولایت حضرت امیرالمؤمنین‏ علیه السلام اظهار داشت که:

حدیث 56

قال الامام الحسین‏ علیه السلام: إنَّ دَفْعَ الزاهِدِ الْعابِدِ لِفَضْلِ عَلِیّ‏ علیه السلام عَلَی الْخَلْقِ کُلِّهِمْ بَعْدَ النَّبِیِ‏صلی الله علیه وآله، لَیَصیرُ کَشُعْلَةِ نارٍ فی یَوْمِ ریحٍ عاصِفٍ، وَ تَصیرُ سائِرُ أَعْمالِ الدَّافِعِ لِفَضْلِ عَلِیّ‏ علیه السلام کَالْحَلْفاءِ وَإنْ اِمْتَلأتْ مِنْهُ الصِّحاری، وَاِشْتَعَلَتْ: فیها تِلْکَ النَّارُ وَ تَخْشاها تِلْکَ الریحُ حَتّی تَأْتی عَلَیْها کُلِّها فَلا تَبْقی لَها باقِیَةٌ.(2)

امام حسین‏ علیه السلام فرمود: (شخصی که زاهد و عابد است امّا فضیلت و برتری امام علی‏ علیه السلام را بر دیگر انسانها پس از رسول ‏خدا صلی الله علیه و آله و سلم باور ندارد، انکار ولایت در وجود او چونان شعله آتشی در روز طوفانی است و دیگر اعمال او هرچند فراوان باشد چونان علف‏های خشک بیابان است.

هرچند سراسر بیابان را فرا گرفته باشد،امّا آنگاه که شعله آتش در آن زبانه کشد، و باد وزیدن گیرد، همه آن علف‏ها خواهند سوخت و چیزی از آن باقی نخواهد ماند).


1) عیون اخبار الامام الرضا علیه السلام ج2 ص72 حدیث 305، بحارالانوار ج39 ص302 ذیل حدیث 113.

2) تفسیر امام العسکری‏ علیه السلام ص89 حدیث 47.