جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سخت‏ترین دوران براى اهل بیت

زمان مطالعه: 3 دقیقه

دوران حکومت معاویه و فرزندش یزید، سخت‏ترین دوران براى خاندان رسالت بود. امامت سیّد الشهدا، امام حسین علیه السلام، حدود ده سال (از صفر سال 51 تا محرّم سال 61 هجرى) طول کشید و بیش از نُه سالِ آن در زمان حکومت معاویه بود.

معاویه، براى از بین بردن زمینه‏هاى سیاسى اجتماعى محبوبیت خاندان‏

رسالت که به طور طبیعى در جامعه اسلامى در حال گسترش بود، نهایتِ تضییقات را در زمینه ارتباط مردم با دو یادگار پیامبر خدا صلى الله علیه و آله (امام حسن علیه‌السلام و امام حسین علیه السلام) به اجرا گذاشت. وى علاوه بر دستور العمل‏هایى که مبنى بر تعقیب، شکنجه و قتل و آزار پیروان اهل بیت علیهم السلام صادر کرد، آنان را از حقوق شهروندى نیز محروم نمود و حتّى سهم آنان را از بیت المال، قطع کرد.(1) این اقدام خطرناک، افزون بر ضربه‏اى که از نظر سیاسى بر حکومت اصیل اسلامى وارد ساخت، ضربه مُهلکى بود بر حوزه معارف حقیقى اسلام ناب.

از سوى دیگر، سیاست ممنوعیت عمومىِ کتابت و تدوین حدیث و به دنبال آن، راه‏یابى اسرائیلیات و داستان‏هاى عجیب و غریب توسّط قصّه‏گویان و احبارِ تازه‏مسلمان به صحنه فرهنگى جامعه اسلامى،(2) زمینه مهجور ماندن علماى راستین‏ و در رأس آنان، اهل بیت پیامبر خدا را به شدّت افزایش داد.

سیاستِ دین‏زدایى معاویه تا بدان جا پیش رفت که درصدد حذف نام پیامبر صلى الله علیه و آله بر آمد؛ زیرا از شنیدن مکرّر نام ایشان در اذان، احساس ناراحتى مى‏کرد! از این رو، با ترویج روایاتى مجعول در تشریع اذان، کوشید تا زمینه را براى جاى‏گزین ساختن چیزى دیگر به جاى اذان، فراهم کند؛ امّا با موضع‏گیرى‏هاى اهل بیت علیهم السلام موفّق نشد.(3)

بدیهى است در چنین فضاى سیاسى‏اى، کمتر کسى حاضر مى‏شود براى شنیدن حدیث و یا نقل آن از امام حسین علیه‌السلام و یا برادر بزرگوارش، زندگى خود را به خطر بیندازد.

البته این، به معناى بسته بودن راه بهره‏گیرى از دریاى علم و حکمتِ امام علیه‌السلام نیست. بى‏تردید، نزدیکان و یاران خاصّ ایشان و بویژه امامِ پس از او (فرزندش امام زین العابدین علیه السلام)، احادیث فراوانى از او شنیده بودند که بخشى از آنها هم‏اکنون به ما رسیده است؛ امّا بر اساس حدیث منقول از امام رضا علیه السلام، عامّه مردم (غیر شیعه)، جز در یک مورد، مسئله‏اى از ایشان و برادرش اخذ نکردند:

ما رأیتُ الناسَ أَخَذوا عَن الحَسَنِ وَ الحُسین علیهما السلام إلّا الصّلاةَ بعدَ العَصر وَ بَعدَ الغَدِاة فى طَواف الفَریضَة.(4)

ندیدم که مردم (اهل سنّت)، از حسن علیه‌السلام و حسین علیه السلام، جز حکم به جواز نماز خواندن بعد از نماز عصر و نماز صبح در [نماز] طوافِ واجب، چیزى اخذ کرده باشند.

در این بخش از دانش‏نامه امام حسین علیه السلام، با بهره‏گیرى از منابع شیعه و اهل سنّت، میراث علمى و سخنان حکیمانه آن بزرگوار در زمینه‏هاى اعتقادى، اخلاقى و عملى و همچنین، حکمت‏هایى که در قالب شعر و تمثّل، به آن امام بزرگوار نسبت داده است، با نظمى نوین، ارائه مى‏گردد.

گفتنى است که شمارى از سخنان امام علیه السلام، ضمن بخش‏هاى دیگر این دانش‏نامه آمده است که براى دستیابى آسان‏تر به آنها، یک‏جا، در این بخش تقدیم پژوهشگران مى‏شود.


1) ر. ک: شرح نهج البلاغة: ج 11 ص 43، دانش‏نامه امیر المؤمنین علیه السلام: ج 12 ص 475 517 (فصل هفتم: نیرنگ‏هاى دشمنان امام علیه‌السلام براى خاموش کردن نور او).

2) ر. ک: الموضوعات، ابن جوزى: ج 1 ص 29، الوضع فى الحدیث: ج 1 ص 273 279، الموضوعات فى الآثار و الأخبار: ص 153.

3) ر. ک: دانش‏نامه‏قرآن و حدیث: ج 2 ص 319 325 (اذان/ درآمد).

4) الکافى: ج 4 ص 424 ح 5. گفتنى است که فقیهان اهل سنّت، عموما نماز خواندن پس از نماز عصر و بعد از نماز صبح را جایز نمى‏دانند؛ امّا چون دیدند امام حسن علیه‌السلام و امام حسین علیه‌السلام پس از طواف واجب خود، نماز آن را در این اوقات خوانده‏اند، خواندن نماز طواف فریضه را از حکم به عدم جواز، استثنا کرده‏اند.