جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دسته‏های عزاداری

زمان مطالعه: 2 دقیقه

دسته: گروهی از مردم که در جایی گرد آیند و یا با هم حرکت کنند و کاری را انجام‏ دهند. گروهی که با تشریفات خاصی در خیابانها و کوچه‏ها حرکت می‏کنند و با هم ‏اشعاری خوانند، برای اقامه عزاداری سید الشهدا و ائمه دیگر.(1) حرکتشان بصورت‏سینه‏زنی یا زنجیر زنی است. رواج آن بیشتر در عصر صفویه شکل گرفت.

اینگونه دستجات، برای خود نشانه و علامت و توغ و پرچم مخصوص و گاهی نام ‏ویژه‏ای داشته‏اند و با نوعی سازماندهی مردمی در ایام عاشورا و روزهای دیگر به ‏سوگواری می‏پرداختند.این مراسم، بویژه در عراق و شهرهایی چون نجف و کربلا، ریشه‏دارتر بوده است. مرحوم کاشف الغطاء می‏نویسد: «آغاز بیرون آمدن دسته‏های ‏عزاداری برای سید الشهدا، پیش از هزار سال، در زمان‏ «معز الدوله‏» و «رکن الدوله‏» بود، که‏ دسته‏های عزاداران در حالی که برای حسین‏ «ع‏» ندبه می‏کردند و شب، مشعلهایی به دست ‏داشتند، بغداد و راههایش یکباره پر از شیون شد… این در قرن چهارم بود.و اگر بیرون ‏آمدن این موکبها در راهها نبود، هدف و غرض از یادآوری حسین بن علی‏ «ع‏» از بین

می‏رفت و ثمره فاسد می‏شد و راز شهادت حسین بن علی‏ «ع‏» منتفی می‏گشت.»(2)

«موکب‏» یا «مواکب حسینی‏» نیز به همین حرکتهای جمعی بصورت عزاداری و پیمودن راهی با حالت عزا گفته می‏شود که در عراق، بویژه در ایام اربعین رواج و شور بیشتری دارد.در روزهای تاسوعا و عاشورا نیز در همه شهرها و روستاهای شیعه‏نشین‏ رواج دارد.برخی از این دسته‏ها، تاریخچه‏ای طولانی و گاهی مثلا چند صد ساله دارد (مثل دسته‏ «طویرج‏» در کربلا) که در نسلهای پیاپی، سنتهای خویش را حفظ می‏کنند.(3)

دسته‏های عزاداری، نوعی تشکل و سازماندهی را تمرین می‏دهد که بر محور امام‏حسین‏ «ع‏» است.این دسته‏ها و هیئتها، در افراد احساس مسؤولیت و شخصیت و اعتماد به ‏نفس را تقویت می‏کند و به آنان نظم و نظام می‏بخشد، آن هم با محتوایی مقدس و آدابی‏خالصانه و عاشقانه و بدون حاکمیت زور و اعمال قدرت.


1) فرهنگ فارسی، معین.

2) المواکب الحسینیه، محمد حسین کاشف الغطاء، ص 15، (چاپ 1345 ق، نجف).

3) در زمینه تشکلها و اهداف دسته‏های عزاداری حسینی از جمله ر.ک: «المواکب الحسینیه، مدارس و معسکرات‏» از: سامی البدری، ص 34.