جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خبر دادن از سرانجام قیام

زمان مطالعه: 4 دقیقه

وقتی حضرت اباعبدالله‏ علیه السلام تصمیم گرفت از مدینه خارج شود، انواع نگرانی‏ها، دلهره‏ها، دامنگیر خویشاوندان او شد، زیرا آینده این حرکت را وحشتناک می‏نگریستند که امام‏ علیه السلام ناچار شد با فرد فرد آنها صحبت کند، اهداف قیام را بشناساند، و شهادت خود را در سرزمین کربلا به همه اعلام دارد و ره‏آورد آن را نیز به ارزیابی بگذارد، مانند:

– صحبت کردن امام با ام سلمه رجوع شود به 8 – آگاهی

– صحبت کردن امام با برادرش محمّد بن حنفیّه

– صحبت کردن امام در جمع خویشاوندان رجوع شود به آ – آگاهی از شهادت بوسیله پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم

– صحبت کردن امام با یکی از برادران (عمر بن علی‏ علیه السلام)

وقتی حضرت اباعبدالله‏ علیه السلام آماده کوچ کردن و خارج شدن از مدینه شد یکی از برادران او با آن حضرت خلوت کرد او را در آغوش گرفت که گریه او را مهلت نمی‏داد، کمی بعد پرسید، برادر چیزی نسبت به شما شنیدم، شما را به شهادت می‏رسانند؟!!. امام پاسخ داد: آری، اگر بیعت نکنم آنها مرا خواهند کُشت. و ادامه داد:

حدیث 254

قال الامام الحسین‏ علیه السلام: حَدَّثَنی اَبی أَنَّ رَسُولَ‏اللهِ‏ صلی الله علیه وآله اَخْبَرَهُ بِقَتِلِه وَ قَتلی، وَ اَنَّ تُربَتی تَکُونُ بِقُربِ تُرْبَتِهِ، فَتَظُنُّ اَنَّکَ عَلِمْتَ مالَمْ اَعْلَمْهُ، وَ اَنَّهُ لا اُعْطی الدَّنیَّةَ مِنْ نَفْسی اَبَداً وَلَتَلْقِیَنَّ فاطِمَةُ اَباها شاکِیَةً مالَقِیَتْ ذُریَّتُها مِنْ اُمَّتِهِ، وَلایَدْخُلُ الْجَنَّةَ أَحَدٌ اذاها فی ذُرِّیَتِها.(1)

امام حسین‏ علیه السلام فرمود: (پدرم از رسول ‏خدا صلی الله علیه و آله و سلم نقل کرد که به او خبر داد، ای علی تو و حسین تو کشته خواهید شد و خبر داد که قبر من نزدیک قبر پدرم علی‏ علیه السلام است. تو فکر می‏کنی چیزی را می‏دانی که من نمیدانم، همانا هرگز با عنصر پستی چونان یزید بیعت نخواهم کرد. در حالی که مادرم فاطمه پدرش را ملاقات کرده از مصیبت‏هائی که بر فرزندانش می‏بارد شکایت خواهد کرد. و کسی که خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را آزار رسانده باشد وارد بهشت نخواهد شد.)

– سپردن امانت‏ها

امام حسین‏ علیه السلام به هنگام خروج از مدینه، وصیّت‏نامه‏ها، و کتب فراوانی که در اختیار او بود، و دیگر أمانت‏ها را به یکی از همسران رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم «امّ سَلَمه» سپرد و فرمود:

حدیث 255

قال الامام الحسین‏ علیه السلام: إِذا أَتاکِ أَکْبَرُ وُلْدِی فَادْفَعی إِلَیْهِ ما قَدْ دَفَعْتُ إِلَیْکِ(2)

امام حسین‏ علیه السلام فرمود: (هرگاه بزرگترین فرزندان من نزد تو آمد این امانت‏ها که بتو سپردم را به او واگذار.(3)

و با انجام این عمل حساب شده به آنها فهماند که سرانجام این سفر شهادت در راه خداست.

– صحبت کردن با جابر بن عبدالله

جابربن عبدالله انصاری وقتی شنید که امام حسین‏ علیه السلام آماده خارج شدن از مدینه است، خدمت امام رسید و گفت: وقتی امکانات مقابله با ستمکاران نباشد تو هم مانند برادرت، امام حسن‏ علیه السلام با اینها صلح کن، بتحقیق برادرت در این سیاست موفّق بود و شجاعت داشت.

امام پاسخ داد:

حدیث 256

قال الامام الحسین‏ علیه السلام: یا جابِرُ قَدْ فَعَلَ أَخی ذلِکَ بِأمْرِاللهِ تَعالی وَ اَمْرِ رَسُولِهِ‏صلی الله علیه وآله، وَ إِنّی أَیْضاً أَفْعَلُ بِأمْرِ اللهِ تَعالی وَ اَمْرِ رَسُولِهِ

امام حسین‏ علیه السلام فرمود: (ای جابر برادرم با آنها به فرمان خدای بزرگ و پیامبر اوصلی الله علیه و آله و سلم صلح کرد، و من نیز به فرمان خدا و پیامبرش قیام می‏کنم.)

یعنی شرائط حاکم بر جامعه و زمان فرق می‏کند، گاهی با صلح و زمانی با قیام خونین می‏شود اسلام را حفظ کرد.

– صحبت کردن با زنان بنی‏هاشم

وقتی زنان بنی‏هاشم و سادات از سفر امام حسین‏ علیه السلام با خبر شدند، همه نگران شده در خانه‏ای اجتماع کردند و با غم و اندوه می‏گریستند.

امام حسین‏ علیه السلام به آنجا رفت و برای دلداری و آگاهی آنان سخنانی فرمود زنان بنی هاشم گفتند: چگونه ناراحت نباشیم و گریه نکنیم که امروز برای ما چونان روز وفات پیامبر اسلام‏صلی الله علیه و آله و سلم و روز شهادت علی‏ علیه السلام و روز شهادت فاطمه‏علیها السلام و رقیّه و زینب و ام کلثوم از دختران رسول خداست. حسین جان تو را به خدا سوگند می‏دهیم که ما را فدای جان خود کن، ای محبوب دل‏های راد مردان!.

حدیث 257

قال الامام الحسین‏ علیه السلام: أُنْشِدکُنَّ اللهَ اَنْ تُبْدِینَ هذا الأَْمْرَ مَعْصِیَةً لِلَّهِ وَ لِرَسوُلِهِ(4)

امام حسین‏ علیه السلام فرمود: (شما زنان بنی‏هاشم را به خدا سوگند می‏دهم که مبادا این خبر را آشکار کنید، آنگاه خدا و پیامبرش را معصیت کرده‏اید.(5)

– صحبت کردن با عمّه بزرگوار

زنان بنی‏هاشم گرچه دلداری امام حسین‏ علیه السلام را شنیدند، امّا نتوانستند آرام گیرند، با همان جمعیّت خدمت عمّه بزرگوار حضرت اباعبدالله‏ علیه السلام «امّ هانی» رسیدند و گفتند: ای امّ‏هانی تو نشسته‏ای و حسین‏ علیه السلام با زنان و فرزندان خود می‏خواهد مدینه را ترک گوید؟.

عمّه حضرت اباعبدالله‏ علیه السلام با دلهره و اضطراب شتابان به خانه آن حضرت رفت و ماجرا را پرسید. امام پس از سلام و احوالپرسی فرمود: عمّه جان چرا تو را با این حالت نگران کننده می‏بینم؟. امّ‏هانی گفت: چگونه پریشان و نگران نباشم که به من خبردادند سرپرست یتیمان از کنارم می‏رود. و در حالی که می‏گریست چند بیت شعر از حضرت ابوطالب خواند:

و ابیض یستسقی الغمام بوجهه

ثمال الیتامی عصمة للأرامل

تطوف به الهلاک من آل هاشم

فهم عنده فی نعمة و فواضل

. آن سفید چهره‏ای که ابرها از چهره نورانی او سیراب می‏شدند او مایه خوشحالی یتیمان و حفظ کننده بی پناهان است.

. او از خاندان هاشم است که خود را فدای دیگران کرده است که یتیمان و بی پناهان در پیش او به نعمت‏ها و فضیلت‏ها رسیده‏اند.

حدیث 258

قال الامام الحسین‏ علیه السلام: یا عَمَّةَ کُلُّ الَّذی مُقَّدَرٌ فَهُوَ کائِنٌ لامَحالَةَ

امام حسین‏ علیه السلام فرمود: (عمّه جان نگران نباش هرچیزی که مقدّر باشد ناچار تحقّق خواهد یافت.(6)


1) کتاب لهوف ابن طاووس ص11.

2) و روی الطوسی عن الحسین بن سعید عن حماد بن عیسی، عن ربعی بن عبدالله، عن الفضیل بن یسار قال: قال لی أبو جعفر علیه السلام:.

3) غیبت شیخ طوسی ص118 حدیث 148، اثبات الهداة ج5 ص214، بحارالانوار ج46 ص18.

4) قال ابن قالویه: حدثنی أبی رحمة الله و جماعة مشایخی عن سعد بن عبدالله بن أبی خلف، عن محمد بن یحیی المعاذی، قال: حدثنی الحسین بن موسی الأصم، عن عمرو(بن شمرالجعفی)، عن جابر (بن یزید الجعفی)، عن محمد بن علی علیه السلام قال:.

5) بحارالانوار ج45 ص88.

6) معالی السّبطین ج1 ص214.