جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ام کلثوم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

دختر امیرالمؤمنین‏ «ع‏» و خواهر زینب و حسین‏ «ع‏».وی در سالهای آخر عمرپیامبر خدا «ص‏» به دنیا آمد.زنی با فضیلت، فصیح، سخنور و دانا بود.نامش را زینب ‏صغری هم گفته‏اند. وی در طول زندگی، شاهد شهادت مظلومانه عترت پیامبر بود.درسال 61 هجری نیز در رکاب سید الشهدا به کربلا آمد و پس از عاشورا، در مدت اسارت ‏نیز با سخنانش عترت رسول خدا را معرفی و ستمهای حکام را افشا می‏کرد.از جمله‏ وقتی کاروان اسیران را به کوفه وارد کردند، در جمع انبوه حاضران، ام کلثوم به مردم ‏دستور سکوت داد.چون نفسها آرام گرفت و همه ساکت‏ شدند به سخن پرداخت وکوفیان را به خاطر سستی در یاری امام و آلودن دست به خون سید الشهدا ملامت کرد. آغاز خطبه‏اش چنین است:

«یا اهل الکوفة!سواة لکم، ما لکم خذلتم حسینا و قتلتموه و انتهبتم امواله و ورثتموه‏ و سبیتم نساءه و نکبتموه، فتبا لکم و سحقا!و یلکم اتدرون ای دواه دهتکم…»(1) ای کوفیان! بدا به حال شما. چرا حسین را واگذاشتید و او را کشتید و اموالش را غارت کردید و خانواده اش را به اسارت گرفتید؟ مرگ بر شما، می دانید چه مصیبتی بر شما فرود آمده است؟ و صدای‏ گریه همه برخاست و زنان صورت خراشیدند و موی کندند و مویه کردند.هنگام ورود به‏ شام نیز شمر را طلبید و از او خواست که آنان را از دروازه‏ای وارد کنند که اجتماع کمتری ‏باشد و سرهای شهدا را دورتر نگهدارند تا مردم به تماشای آنها پرداخته، کمتر به چهره ‏اهل بیت پیامبر نگاه کنند.شمر دقیقا بر خلاف خواسته او عمل کرد و اسیران را از دروازه‏ ساعات وارد دمشق کردند.(2) در ایام حضور در دمشق نیز هرگز از بیان حقایق و افشای ‏جنایات امویان کوتاهی نکرد.پس از بازگشت اهل بیت به مدینه نیز، ام کلثوم از کسانی بودکه گزارش این سفر خونین را به مردم می‏داد.شعر معروف‏ «مدینة

جدنا لا تقبلینا، فبالحسرات و الاحزان جئنا» که هنگام ورود به مدینه خوانده شده از ام کلثوم است.(3) البته‏ بعضی معتقدند ام کلثوم که دختر حضرت فاطمه‏ «ع‏» بوده، در زمان امام مجتبی‏ «ع‏» از دنیا رفت. این بانو که نامش در حادثه کربلا مطرح است، از یکی دیگر از همسران امیر المؤمنین است.


1) بحار الانوار، ج 45، ص 112، اعیان الشیعه، ج 3، ص 485.

2) اعیان الشیعه، ج 3، ص 485.

3) تمام شعر که 38 بیت است در «عوالم‏» جلد امام حسین (ع)، ص 423 آمده است.