جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ام سلمه

زمان مطالعه: 2 دقیقه

همسر گرامی رسول خدا «ص‏» و از سابقین در اسلام و از مهاجران به حبشه بود.از زنان خردمند عصر خویش به شمار می‏رفت.نامش هند بود.پس از باز گشت از حبشه، به ‏مدینه هجرت کرد.شوهرش ابو سلمه در جنگ احد مجروح و سپس شهید شد.پیش ازجنگ احزاب به همسری پیامبر در آمد و سرپرستی فاطمه زهرا «ع‏» را بر عهده گرفت. «چون حسین‏ «ع‏» به دنیا آمد، عهده‏ دار نگهداری او شد».(1) ام سلمه پس از رحلت رسول‏ خدا «ص‏» همواره هوادار اهل بیت ماند و سالها بعد، از مخالفان سر سخت معاویه بود وطی نامه‏ای از برنامه‏های معاویه در سب و لعن امیر المؤمنین‏ «ع‏» انتقاد کرد.(2) این بانوی‏ بزرگوار، از راویان حدیث از پیامبر بود.حسین بن علی پیش از سفر به کربلا، علم و سلاح ‏پیامبر و ودایع امامت را به او سپرد تا از بین نرود.درخواست آنها نشانه امامت بود.او هم‏ آنها را به امام سجاد تحویل داد.(3) این، مکانت عظیم او را نزد اهل بیت می‏رساند.

ام سلمه، ازطریق رسول خدا «ص‏» پیشاپیش از ماجرای کربلا و شهادت امام‏ حسین‏ «ع‏» خبر داشت.پیامبر، مقداری از خاک کربلا را به ام سلمه داده بود و در شیشه‏ای ‏نگهداری می‏شد. حضرت فرموده بود هر گاه دیدی که این خاک، به خون تبدیل شد، بدان ‏که فرزندم حسین‏ «ع‏» کشته شده است.روزی ام سلمه در خواب، رسول خدا را با چهره‏ای ‏غمگین و لباسی خاک آلود دید، که حضرت به او فرمود: از کربلا و از دفن شهدا می‏آیم. ناگهان از خواب برخاست، نگاه به آن شیشه کرد، خاک را خونین یافت، دانست که‏حسین‏ «ع‏» شهید شده است و صدایش به صیحه و شیون بلند شد و همسایگان آمدند و ماجرا را باز گفت.(4) آن روز را به یاد سپردند که دهم عاشورا بود، بعد از بازگشت اهل بیت‏به مدینه، روز خواب را با روز شهادت امام، مطابق یافتند.این ماجرا در روایات، به‏ «حدیث قاروره‏» معروف است.

پس از واقعه کربلا، وی به عزاداری بر شهیدان کربلا پرداخت و بنی هاشم به تعزیت وتسلیت گویی او که تنها همسر باز مانده پیامبر بود، می‏رفتند.ام سلمه در 84 سالگی، چند

سال پس از واقعه کربلا (به نقلی در سال 62) در گذشت و در بقیع، مدفون شد.(5)


1) بحار الانوار، ج 43، ص 245.

2) دائرة المعارف تشیع، واژه‏ «ام سلمه‏».

3) بحار الانوار، ج 26، ص 209، اصول کافی، ج 1، ص 235، اثبات الهداة، ج 5، ص 216.

4) همان، ج 45، ص 89، 227 و 232، ج 44، ص 225، 231، 236 و 239، اثبات الهداة، ج 5، ص 192، امالی ‏صدوق، ص 120.

5) دایرة المعارف تشیع.