جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آسیب‏شناسى زیارت‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آسیب‏شناسى زیارت امام حسین علیه السلام، مانند آسیب‏شناسى عزادارى او، اهمّیت بسیار دارد؛ زیرا بدون آگاهى از آن، زائر نمى‏تواند از برکات زیارت بهره ببرد و چه بسا کارى انجام دهد که گناه شمرده شود و نارضایىِ خداوند متعال و اهل بیت علیهم السلام را در پى داشته باشد.

به طور کلّى، هر چه با حکمت زیارت، یعنى جهل‏زدایى و نزدیک‏تر شدن به آرمان‏هاى اهل بیت علیهم السلام و ارزش‏هاى دینى در تضاد باشد، آفت زیارت است. براى نمونه، مى‏توان به حرکاتى اشاره کرد که گاهى برخى از افراد نادان، هنگام رفتن به حرم امامان علیهم السلام انجام مى‏دهند و چندى پیش از این، رواج نیز یافته بود. در آن هنگام، رهبر انقلاب اسلامى آیة اللّه خامنه‏اى، مطالبى در این باره فرمود که خلاصه آن، چنین است:

یک بدعت عجیب و غریب و نامأنوس در باب زیارتْ درست کرده‏اند، بدین ترتیب که وقتى مى‏خواهند قبور مطهّر ائمّه علیهم السلام را زیارت کنند، از درِ صحن که وارد مى‏شوند، روى زمین مى‏خوابند و سینه‏خیز، خود را به حرم مى‏رسانند! آیا هرگز شنیده‏اید که یک نفر از ائمّه علیهم السلام یا علما، وقتى مى‏خواسته‏اند زیارت کنند، خود را از درِ صحن، به طور سینه‏خیز به حرم برسانند؟! اگر این کار، مُستَحسَن و مستحب بود و مقبول و خوب مى‏نمود، بزرگان ما به انجامش مبادرت مى‏کردند. این کار، غلط است؛ اهانت به دین و زیارت است. چه کسى چنین بدعت‏هایى را میان مردم، رواج مى‏دهد؟ نکند این هم، کار دشمن باشد؟!

… از آیة اللّه بروجردى، آن عالم بزرگ و مجتهد قوى و عمیق و روشن‏فکر، نقل شده که عَتَبه‏بوسى را منع مى‏کرد، مبادا دشمنان خیال کنند که سجده مى‏کنیم و علیه شیعه، تشنیعى صورت گیرد.(1)

اصولًا زیارت سیّد الشهدا علیه السلام، مانند عزادارى او، عبادتى بزرگ است. به علاوه، مسلّم است که چگونگى عبادات، مانند اصل آنها، باید مورد تأیید شارع باشد. بنا بر این، هر عملى که تأیید آن از ناحیه پیامبر صلى الله علیه و آله و اهل بیت علیهم السلام محرز نباشد، آفت زیارت محسوب مى‏شود و پرهیز از آن، لازم و ضرورى است.


1) سخنان معظّم له در جمع روحانیون استان کهکیلویه وبویر احمد، در آستانه ماه‏محرّم 1415 (17/ 3/ 1373).